Home » De kracht van kruiden - heilzame kruiden » Pepermunt - een heilzaam en geneeskrachtig kruid

Pepermunt - een heilzaam en geneeskrachtig kruid

Pepermunt - een heilzaam en geneeskrachtig kruid

Pepermunt is heilzaam en geneeskrachtig bij problemen met de spijsvertering. Pepermuntblad opgieten met heet water en 10 minuten laten trekken voor pepermuntthee. Ook heilzaam bij misselijkheid en braken en maagslijmvliesontsteking.

Pepermunt wordt al duizenden jaren ingezet als geneeskrachtige plant. In oude Egyptische graven is het gevonden als grafgift. Dioscurides noemde pepermunt 'vriendelijk voor de maag' en Plinius schreef dat het kruid effectief was bij pijn in de buik en galklachten, maar ook dat het maagpijn verlicht en worden uit de ingewanden verdrijft.

Pepermunt behoort tot de lipbloemigen en is een overblijvend kruid dat 90 centimeter hoog kan worden. Behalve de echte pepermunt zijn er veel verwante soorten met deels gelijke werking. Gedroogd pepermuntblad, maar ook de olie worden gebruikt. De olie wint men uit pas geoogste, bloeiende delen van de pepermunt door waterdampdestillatie.

De voornaamste inhoudsstof van pepermunt is de etherische olie met veel menthol. In de volksgeneeskunde wordt het gebruikt bij misselijkheid, braakneigingen, schommelingen in de cyclus, zwangerschapsbraken en verkoudheid. Bereiding van kruidenthee: water dat net van de kook af is gieten op 2-3 theelepels pepermunt blad per 150 ml. Afgdekt 10 minuten laten trekken, zodat de etherische olie niet verdampt.

Klik hier voor een overzicht van pure pepermunt (pepermuntblad) bij Kruidenmagazijn.nl

Pepermunt kruid - heilzame geneeskrachtige kruidenthee

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden