Home » De kracht van kruiden - heilzame kruiden » Maak je eigen kruidenthee - mengen van kruiden en theesoorten

Maak je eigen kruidenthee - mengen van kruiden en theesoorten

Maak je eigen kruidenthee - mengen van kruiden en theesoorten

Je kunt je eigen thee maken door verschillende theesoorten of kruiden te mengen. Kruidenmagazijn.nl geeft je enkele handige tips voor het creëren van je eigen thee of kruidenthee.

zelf kruidenthee makenBreng eens wat variatie in je theeglas! Natuurlijk zijn er honderden varianten met kant-en-klare thee combinaties te koop in de winkel. Die zijn afgestemd op de smaak van de gemiddelde consument, omdat ze op grote schaal worden geproduceerd. Er zijn veel meer smakelijke theemelanges mogelijk. Maak ze gewoon zelf!

Je kunt je eigen thee maken door verschillende theesoorten of kruiden te mengen. Voor het maken van je eigen theemelange zijn geen vaste regels. Laat je creativiteit de vrije loop. Het maken van kruidenthee is net zo eenvoudig als het mengen van verschillende kruiden, theesoorten en bloemen. De kunst zit hem in het vinden van de juiste verhoudingen. Balanceer met smaak, geur en kleur.

Kruiden mengen

Voor het mengen van verschillende kruiden (voor thee) gebruik je bij voorkeur gedroogde en gewassen kruiden. Meng niet teveel soorten kruiden door elkaar, want dan zijn de afzonderlijke aroma’s niet meer te onderscheiden. Gebruik je kruiden uit de eigen tuin, was ze dan altijd voor gebruik. De kruidenthee drink je het best binnen 24 uur na het plukken; sommige kruiden verliezen hun werkzame stoffen na 24 uur.

Medicinale doeleinden

Er zijn talloze heilzame kruiden die tegen verschillende kwalen, problemen en ontstekingen werken (ga met ernstige klachten altijd naar de huisarts!). Gebruik geen melk in de kruidenthee; melk kan er voor zorgen dat de thee zijn werking verliest. Bedenk ook goed welke delen van de kruidenplant (of bloem) je gaat gebruiken. Gebruik niet meer dan 2 eetlepels kruiden.

Theesoorten mengen

Bij het mengen van verschillende theesoorten kun je gebruik maken van zwarte -, groen -, witte - en Aziatische theesoorten als basis. Een thee met alleen kruiden kan uiteraard ook. Witte thee is zacht en subtiel, dus niet geschikt om te mengen met zeer aromatische thee. Gebruik bij het mengen bij voorkeur grove losse theebladeren van goede kwaliteit. Gebruik als toevoeging verse kruiden uit je eigen tuin. Meng ze met gedroogde kruiden van Kruidenmagazijn.nl. Gebruik een thee-ei om er thee van te trekken. Of doe alle kruiden los in een kop / theepot en zeef de thee na bereiding.

Recept avondmix

Een voorbeeld van een heerlijke thee die je drinkt voor het slapen gaan: meng voor deze avondmix Kamille (2 delen), Anijs of Zoethout (1 deel), Citroenverbena (2 delen), Mandarijnschil (2 delen).

Pittige specerijthee

Meng kaneelstokjes, venkelzaad, zoethout, gedroogde gember en steranijs met elkaar. Kruidig en ontspannend!

Enkele andere kruiden en hun werking:

Brandnetel: verwarmend
Munt: opwekkend en verfrissend voor de luchtwegen
Tijm: verlichtend bij keelklachten
Berkenblad: goed voor blaas en nieren
Lindebloesem: goed bij inslapen
Weegbree: verlichtend bij keelklachten
Lavendel: rustgevend
Kamille: helpt tegen krampen (bij menstruatiepijn)

Assortiment thee

Bij Kruidenmagazijn.nl kun je momenteel online de volgende soorten kruidenthee kopen: kamille, zoethout, fenegriek, hibiscus, kaneel, pepermunt, citroengras, brandnetel, rozenbottel, vlierbloesem, lindebloesem, bamboe, sinaasappelschil, gember en sint janskruid. Tip: voeg eens een snufje keukenkruid of specerij toe. Breng de kruidenthee op smaak met een beetje zoethout of honing.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden