Home » De kracht van kruiden - heilzame kruiden » Brandnetel: een geneeskrachtig kruid met heilzame werking

Brandnetel: een geneeskrachtig kruid met heilzame werking

De brandnetel werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vocht-afdrijvend en antiallergisch. Brandnetels helpen bij huidaandoeningen als eczeem. De plant heeft ook een heilzame werking bij allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma.

brandnetel geneeskracht heilzame werkingIJzer, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium zijn ruim aanwezig in brandnetels. Brandnetel is een groene wildgroeier met stekels op de stengel en haren op het blad. De plant komt veel voor op plekken waar de grond niet goed onderhouden wordt. Raak je de plant op de verkeerde manier aan, dan injecteren de brandharen mierenzuur in de huid. Maar de brandnetel is veel meer dan dit… het is ook een belangrijke hulpbron bij lichamelijke aandoeningen.

Verse of gedroogde brandnetel
Het voorjaar is het beste om brandnetels te eten. Dan bestaat tot 25 procent van het drooggewicht van de plant uit proteïne, behoorlijk hoog voor een bladgroente. Brandnetel is dus een echt voorjaarsgeschenk voor je lijf. De Indianen van Noord- Amerika gebruikten het juist dan, als er nog weinig andere eetbare planten groeiden. Je kunt er puree van maken (net als spinazie a la crème, en net als bij spinazie smaakt het dan lekker met een hardgekookt eitje en aardappelen. Gedroogde brandnetel is zeer geschikt om heilzame thee van te zetten.


Lever en nieren
Brandnetel heeft een aantal gunstige eigenschappen. Het werkt zuiverend voor het gehele lichaam, zoveel inwendig als bij uitwendig gebruik; het stimuleert vochtafdrijving. Dit kan gunstig werken bij vele aandoeningen zoals de trombosebeen, maar ook opgebouwd urinezuur bij artritis of vochtophoping bij zwellingen. Het is daarnaast goed voor de lever en nieren; wondjes stelpen sneller en het kan bij inwendig gebruik de invloed van allergieën verminderen.


In brandnetel kunnen onder andere de volgende positief werkende bestanddelen worden gevonden:
- Flanvoïden: dit is een typische stikstofverbinding voorkomend in meerdere producten zoals druiven, bosbessen enzovoorts en heeft een kanker-remmende werking;
- Chlorogenzuur;
- Quercetine: een antioxidant dat schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren. Het werkt histamine remmend, waardoor het goed is tegen ontstekingen. Het vermindert de ontwikkeling van sorbitol in het lichaam, dus gunstig voor diabetici. Ook zorgt het ervoor dat kankercellen minder actief zijn;
- Kamferolie werkt desinfecterend;
- Isorhamnetine, isorhamnetine-3-O-neohesperidoside, ruthinoside: heeft een anti-schimmelwerking.

Antibiotische werking van brandnetel
Vroeger werden boter, vis en vlees in brandnetelbladeren verpakt om ze langer fris te houden. De stoffen in brandnetel gaan bacteriegroei tegen. Een onderzoek aan de universiteit van Berkeley, Californië, gaat nog verder: brandnetel bezit sterk ontstekingsremmende eigenschappen die vermoedelijk effectiever zijn dan traditionele ontstekingsremmers.

Klik hier om direct brandnetel te bestellen: http://www.kruidenmagazijn.nl/brandnetel-kruidenthee.html
 

Reacties

 1. Marzena Marzena

  Ik ben met HET bovenstaande helemaal mee eens. Farmacie wil tegenwoordig steeds meer verdienen. Hierdoor zijn de huisartsen door de farmaceuten benaderd, dus verwacht dit niet van een huisarts, want hij heeft ook bepaalde belangen aan. Hoe vaker je terugkeert zo veel werk zal hij/zij ook hebben. DUS GEBRUIK DE NATUUR!

 2. Gijs Gijs

  De natuur heeft zoveel geneesmiddelen, waarom weten artsen dit niet? @ : Omdat big pharma er dan niks aan kan verdienen!

 3. Anoniem Anoniem

  Wat helpt tegen een steenpuist is de brandnetel.
  Ik had echt jarenlang last van een terug kerende steenpuist op mijn gezicht.
  Allerlei antibiotica gehad van de dermatoloog maar hielp allemaal niks.
  Uiteindelijk via via erachter gekomen dat de brandnetel ook kan helpen en dat hij bacterie dodend is en je bloed zuivert, laat dat nou net het probleem zijn bij een steenpuist, onrein bloed en een bacterie in je bloed, dus steeds last van die steenpuist.
  Nou ik heb ze gegeten, thee van getrokken en ik ben alweer 6 jaar steenpuist vrij.
  De natuur heeft zoveel genees middelen, waarom weten artsen dit niet?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden